top of page
Autism 2_AdobeStock_408611622.jpeg

Terapie ABA
(Analiza comportamentală aplicată)

Ce este terapia ABA?

Analiza comportamentală aplicată (ABA) este o terapie bazată pe știința învățării și a comportamentului. Metodele și tehnicile folosite sunt testate și validate științific și ne ajută să înțelegem cum funcționează comportamentul și cum este acesta influențat de mediul în care trăim, precum și felul în care se produce învățarea.

Terapia ABA aplică în situații reale tehnici derivate din principii comportamentale pentru a îmbunătăți comportamente semnificative din punct de vedere social și, în același timp, pentru a diminua probleme comportamentale care afectează învățarea și integrarea socială.

Beneficiile terapiei ABA

  • Dezvoltarea abilităților de limbaj și comunicare

  • Îmbunătățirea atenției, concentrării și memoriei, abilităților sociale și academice

  • Reducerea comportamentelor problemă

Autism - Terapia ABA

Cum funcționează terapia comportamentală aplicată?

Recompensarea pozitivă

Recompensarea pozitivă este una din principalele strategii folosite în ABA.

 

Atunci când un comportament este urmat de ceva care este apreciat (o recompensă), este mult mai probabil ca persoana respectivă să repete acel comportament în viitor. În timp, acest lucru încurajează schimbarea pozitivă a comportamentului.

 

Mai întâi, terapeutul identifică un comportament țintă și recompensa. De fiecare data când persoana folosește comportamentul sau abilitatea cu succes, aceasta va primi respectiva recompensă pe care am identificat-o ca fiind  importantă pentru ea – de exemplu lauda, o jucărie sau o carte, ascultarea unui cântec sau urmărirea unui filmuleț etc.

Recompensarea pozitivă încurajează persoana să continue să folosească acea abilitate. În timp, aceasta va conduce la o schimbare de comportament semnificativă.

Antecedent, Comportament, Consecință

Înțelegerea antecedentelor (ceea ce se întâmplă înainte ca un comportament să apară) și consecințelor (ceea ce se întâmplă după un comportament) este o altă parte importantă a oricărui program ABA.

Următorii trei pași – A-B-C – ne ajută să predăm și să înțelegem un comportament:

Alphabet
Alphabet
Alphabet

     1.  Antecedent – reprezintă ceea ce se întâmplă imediat înainte de comportamentul țintă. Poate fi verbal, precum o instrucțiune sau o cerere. De asemenea, poate fi fizic, precum un obiect, un sunet sau altceva din mediul înconjurător. Un antecedent poate veni din mediu, poate veni de la o altă persoană sau poate fi ceva intern (precum un gând sau o senzație).

     2.  Comportament manifestat – acesta este răspunsul persoanei sau lipsa răspunsului la antecedent. Poate fi o acțiune, un răspuns verbal sau altceva.

 

     3.  Consecință - acesta este ceea ce urmează imediat după comportament. Poate include recompensarea pozitivă a comportamentului dezirabil sau nicio reacție cu privire la un răspuns incorect sau nepotrivit.

Analizarea succesiunii A-B-C ne ajută să înțelegem de ce apare un comportament și cum consecințe diferite pot influența probabilitatea apariției acelui comportament în viitor.

Ce conține un program ABA?

Un program ABA bun pentru autism sau alte tulburări de neurodezvoltare (de exemplu ADHD, dizabilitate intelectuală, etc.) este unic, fiind realizat în funcție de nevoile individuale ale persoanei care necesită terapie.

Obiectivul fiecărui program ABA este să ajute individul să își dezvolte abilități care, la rândul lor, să îi asigure susținerea pentru a deveni mai independent și mai integrat social.

Planul de intervenție și evaluarea continuă

Planul de intervenție este creat ținând cont de particularitățile fiecărui individ: abilități existente, nevoi, interese, preferințe și situație familială.

Inițial, se realizează o evaluare detaliată a abilităților și preferințelor persoanei. Rezultatele evaluării vor sta la baza formulării planului de intervenție specific. Astfel, obiectivele vor avea în vedere vârsta și nivelul abilităților individului.

 

Obiectivele pot include multe arii diferite de abilități, ca de exemplu:

  • Comunicare ​și limbaj

  • Joc

  • Social (cum ar fi inițierea unei conversații cu alți copii)

  • Viață autonomă (autoservire) (de exemplu folosirea toaletei, spălatul pe dinți, îmbrăcatul independent, etc.)

  • Abilități școlare (cum ar fi cititul, scrisul, abilități matematice, etc.)

  • Abilități motorii

 

Planul de intervenție descompune fiecare dintre aceste abilități în pași mici și concreți. Terapeutul va preda fiecare pas unul câte unul, de la simplu (de exemplu imitarea unor sunete singulare) la complex (de exemplu purtarea unei conversații).

Alarm Clock

Progresul este măsurat prin colectarea de date in cadrul fiecărei sesiuni de terapie. Aceste date ajută la monitorizarea evoluției individului de-a lungul întregului proces terapeutic. Pe toată durata intervenției se organizează întâlniri cu membrii familiei pentru revizuirea informațiilor despre progres. În felul acesta se stabilesc noile obiective și se ajustează planul terapeutic în funcție de nevoile identificate.

Tehnicile folosite în ABA

În cadrul terapiei ABA sunt utilizate o varietate de proceduri, unele dintre acestea fiind inițiate de terapeut, iar altele chiar de către persoana cu autism sau altă tulburare de neurodezvoltare.

Părinții, membrii familiei și aparținătorii primesc un training, astfel încât să poată sprijini învățarea și exersarea abilităților de-a lungul întregii zile.

Beneficiarul terapiei va avea multe oportunități să învețe și să exerseze abilități în fiecare zi. Acest lucru se poate întâmpla atât în situații planificate cât și în situații spontane, naturale.

Copilul va primi recompensă pozitivă din abundență atunci când demonstrează abilități folositoare și comportamente acceptate din punct de vedere social. Accentul se pune pe interacțiunea socială pozitivă și învățarea într-o manieră plăcută.

 

În celălalt caz, copilul nu va primi nici un fel de recompensă pentru angajarea în comportamente problemă sau care împiedică învățarea.

Terapia ABA este eficientă pentru persoanele de toate vârstele. Aceasta poate fi folosită din copilăria timpurie și până la maturitate!

Ce dovezi sunt că terapia ABA funcționează?

Terapia ABA este considerată ca un tratament bazat pe dovezi științifice. Acest lucru înseamnă că ABA a trecut teste științifice cu privire la utilitatea, calitatea și eficiența sa. Terapia ABA încorporează multe tehnici diferite. Toate aceste tehnici se concentrează pe antecedente (ce se întâmplă înainte ca un comportament să apară) și pe consecințe (ce se întâmplă după comportament).

Multe studii au arătat că intervenția intensivă și pe termen lung care folosește principiile ABA îmbunătățește rezultatele pentru un procent semnificativ dintre copiii cu autism. Un program intensiv și pe termen lung se referă la un program care oferă între 25 și 40 de ore de terapie pe săptămână pe o perioadă de 1-3 ani. Studiile arată îmbunătățiri notabile în funcționarea intelectuală, în dezvoltarea limbajului, a abilităților de autoservire și a celor sociale.

ok-stamp.jpg

În cadrul Centrului Construiește-ți viața puteți accesa atât servicii de evaluare complexă, cât și intervenție personalizată.

Terapie individualizată
Terapia ABA
Centrul Construieste-ti viata logo
Construieste-ti viata Logo

Construiește-ți viața

Centru de Psihologie și Analiză Comportamentală

bottom of page